Iklan Berbayar

Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH
Assalamualaikum w.b.t.

Marilah kita mulakan hari kita dengan surah al-fatihah..bukan sahaja dibaca 5 kali sehari dalam solat malah harus diamalkan dalam setiap perkara yang ingin kita lakukan. Bagi kita mahasiswa, tidak salah jika kita mulakan kuliah dan ulangkaji dengan pembukaan yang baik. InsyaAllah diberkati oleh-Nya.


Terjemahannya;

1.Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

2.Segala puji bagi Allah, Tuhan seluruh alam,

3.Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang,

4.Pemilik hari pembalasan.

5.Hanya kepada Engkau lah yang kami sembah dan hanya kepada Engkau lah kami mohon pertolongan.

6.Tunjukkanlah kami jalan yang lurus,

7.(yaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau beri nikmat kepadanya; bukan (jalan) mereka yang dimurkai, dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.

Keutamaan Surah al-Fatihah

Surah ini adalah surah yang paling agung di dalam al-Quran.

Abu Sa'id bin Mu'allah berkata, "Pada suatu hari, aku sedang solat di masjid. Selesai solat, aku dipanggil Rasulullah. Kemudian Rasulullah bersabda, 'Aku akan mengajarkanmu sebuah surah yang teragungdi dalam al-Quransebelum engkau keluar dari masjid.'
Aku bertanya, 'Surah apakah itu wahai Rasulullah?'
Rasulullah kembali bersabda, 'Ia adalah surah segaa puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. Ia adalah tujuh ayat yang diulang-ulang (dalam setiap rakaat) dan al-Quran yang agung yang diberikan kepadaku." [HR Bukhari, Abu Dawud dan Nasa'i]

Surah ini juga terdapat munajat antara hamba dan Allah swt.

Abu Hurairah mengatakan bahwa suatu saat Rasulullah bersabda,"Allah telah berfirman, 'Aku telag membagi (kandungan makna) surah al-Fatihah untukku dan untuk hamba-Ku menjadi dua bahagian dan Aku akan mengabulkan apa yang hamba-Ku pinta.'

Apabila dia membaca,'Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam', Allah akan membalasnya dengan berfirman,'Hamba-Ku telah memujiKu.'

Apabila dia membaca, 'Zat yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang', Allah berfirman, 'Hamba-Ku telah memujiKu.'

Apabila dia membaca, 'Yang menguasai di hari Pembalasan', Allah berfirman, 'hamba-Ku telah mengagungkan-Ku, lalu Allah berfirman sekali lagi,'HambaKu telah memasrahkan urusannya kepada-Ku'.

Apabila dia membaca, 'Hanya Engkaulah yang kami sembah, hanya Engkaulah kami mohon pertolongan', Allah berfirman,'Ini adalah urusan antara Aku dan hamba-Ku dan Aku akan mengabulkan apa yang hamba-Ku pinta'.

Apabila dia membaca, 'Tunjukkanlah kami ke jalan yang lurus, (yaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau beri nikmat kepadanya; bukan (jalan) mereka yang dimurkai, dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat, Allah berfirman, 'Ini adalah hambaKu dan dia akan mendapatkan apa yang dia pinta."

[HR Muslim, Abu Dawud, Tirmidzi, Nasa'i, dan Ibnu Majah]

Moga-moga kita dapat membacanya dengan penuh khusyuk dan perlahan-lahan, terutama di dalam solat. InsyaAllah. Moga ibadah yang dilakukan diterima Allah.

Sumber; Tafsir Quran per Kata dilengkapi Asbabun Nuzul dan Terjemahannya, Dr.Ahmad Hatta.